Evenement

Bevrijdingsparade Mons

BergenNadat het laatste Duitse offensief in het westen was mislukt, hadden de geallieerde troepen sinds de zomer van 1918 met een aantal offensieve operaties de Duitse troepen steeds verder teruggedreven. Op 9 november stond het Canadian Corps aan de rand van Mons.

In 1914 hadden de Britten al zware gevechten geleverd met Duitse troepen die richting Parijs oprukten. De symboliek om Mons aan het einde van de oorlog opnieuw in te nemen was dan ook groot. Het korps onder het bevel van luitenant-generaal Currie kreeg de opdracht de stad te heroveren.

De eerste geruchten van een nakende wapenstilstand deden al de ronde wanneer de Canadezen de stad omsingelden, om nadien de aanval te lanceren. De Duitse troepen bleven echter hardnekkig Mons verdedigen. De Canadezen voerden de druk op en in de ochtend van 11 november hadden ze het grootste deel van de stad ingenomen.

Diezelfde ochtend vernam het hoofdkwartier van generaal Currie dat de vijandelijkheden om 11 uur zouden worden stopgezet. Om 10.58 uur schoot een scherpschutter in Ville-sur-Haine, nabij Mons, soldaat George Price neer. Price overleed aan zijn verwondingen en ligt vandaag begraven op de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien, samen met 284 Duitse en 229 soldaten van het Britse Gemenebest.

Tijdens de gevechten om Mons, in de laatste twee dagen van de Eerste Wereldoorlog, lieten 280 Canadese soldaten het leven.

 

Praktische info

Waar: Mons

Wanneer: 11 november 2018