Evenement

De bevrijding : 13 tot 19 augustus 2018

libérationIn augustus zal een historische colonne van Lo-Reninge naar Gent trekken, in de voetsporen van de Legergroep Vlaanderen. Die verzameling van Belgische, Britse en Franse troepen had tijdens de hevige gevechten van het eindoffensief de Duitsers naar het oosten teruggedreven.

De bevrijdingstocht begint in het West-Vlaamse Lo-Reninge en eindigt in de Gentse Leopoldskazerne, ongeveer 150 kilometer. De colonne telt zo’n 150 deelnemers, allen in het tenue van 1918, aangevuld met 50 paarden en een historisch wapen- en wagenpark met artilleriestukken, veldkeukens, ambulances, staf- en logistieke wagens, enzovoort.

Tijdens de herdenkingstocht houdt de colonne regelmatig halt aan monumenten en in dorpskernen. Daar kan het publiek kennismaken met de deelnemers en zich informeren over de geschiedenis van die dramatische periode. Tegelijk zet de colonne talrijke lokale projecten in de kijker in de vele gemeenten en steden die ze aandoet.

Dit project wordt gerealiseerd met groepen gespecialiseerd in ‘levende geschiedenis’ en het War Heritage Institute, in samenwerking met Defensie en de provincies Oost- en West-Vlaanderen.

Meer informatie: www.debevrijding.be.