Evenement

Herdenking Saint George’s Day

boot

Op 23 april 1918 voerde een Britse oorlogsvloot een gewaagde aanval uit op de haven van Zeebrugge, van waaruit Duitse duikboten Britse schepen aanvielen.

Onder leiding van viceadmiraal Roger Keyes wilden de Britten de havengeul versperren door drie grote schepen te laten zinken. De Duitsers hadden in de haven van Zeebrugge bunkers en verstevigingen aangelegd en zware artillerie op de havendam opgesteld. De toegang tot de haven hadden ze gedeeltelijk geblokkeerd door er vier aken te verankeren.

De aanval begon op 23 april 1918 vanuit Dover, Duinkerken en het Zwin. Kort voor middernacht begon een afleidingsmanoeuvre. De kruiser HMS Vindictive en de overzetboten Daffodil en Iris II vielen de golfbreker aan. De Vindictive moest 200 mariniers afzetten aan de monding van het kanaal naar Brugge om de Duitse artillerie onschadelijk te maken. Een rookgordijn zou het schip aan het zicht onttrekken, maar de Duitsers verweerden zich heftig. Toen de wind draaide en het rookgordijn wegtrok, kwamen de mariniers onder Duits vuur, met hoge verliezen. De aanval op de havendam werd verder nog ondersteund door twee oude duikboten vol springstof. 

 

ZeebruggeTerwijl de Duitse tegenaanval zich op die aanval concentreerde, brachten de Britten om 00.30 uur enkele schepen voorbij de vuurtoren. De drie schepen uit 1890 – de Thetis, Intrepid en Iphigenia – waren met beton geladen. Het was de bedoeling om ze in de havengeul tot zinken te brengen en die zo te blokkeren. Na de mislukte aanval op de golfbreker kwamen de drie schepen zwaar onder Duits vuur te liggen. Vooral de Thetis kreeg treffers, liep vast op een zandbank en werd nog voor de vaargeul tot zinken gebracht.

De twee andere schepen bereikten wel het kanaal en werden zo schuin mogelijk op de vaarweg tot zinken gebracht. Onder hevig Duits vuur pikten snelle motorboten de bemanning weer op. De Thetis had als eerste de sluisdeur van het kanaal naar Brugge moeten rammen, maar slaagde niet in die opdracht. De andere twee schepen hielden zich aan hun eigen instructies en namen de opdracht van de Thetis niet over.

Om 00.50 uur gaf de Daffodil met de sirene het signaal om de gevechten af te breken en naar de schepen terug te keren. Onder dekking van rookgordijnen en het kanonsvuur van de monitors trok de gehavende vloot zich terug. In de loop van 23 april voer de vloot de Britse thuishavens binnen. 

 

ZeebruggeVan de 1.700 Britten lieten 200 het leven, waaronder commandant Frank Arthur Brock, de man die het rookgordijn bedacht en uitvoerde. De aanval was geen groot succes en de Duitse onderzeeërs hadden weinig hinder van de gezonken schepen. Twee dagen later verwijderden de Duitsers twee pieren, zodat de Duitse duikboten bij hoog tij alweer langs de blokkerende
schepen konden varen.

Sinds 1919 wordt de moedige aanval herdacht op Saint George’s Day (dag van Sint-Joris)

 

Praktische info

Waar: Zeebrugge

Wanneer: 23 april 2018