Evenement

Nationaal Defilé Feestdag Brussel

DéfiléHet militair defilé van 2018 heeft als thema het einde van de oorlog ’14-’18 en de terugkeer naar de vrede.

Vanuit de IJzervlakte begon het zegevierende Belgische leger in 1918 aan de bevrijding van België. Die campagne wordt dit jaar tijdens het militair defilé in de kijker gezet.

Aan die unieke evocatie nemen infanterie, cavalerie, genie en artillerie deel, gekleed en uitgerust zoals het leger in 1918 en met door paarden en honden getrokken of gemotoriseerd rollend materieel. Een pantserauto, een Kruppkanon getrokken door zes paarden, een veldkeuken, huifwagens, ambulances en vrachtwagens tonen het slagvaardig leger van het eindoffensief.

Koning Albert en koningin Elisabeth deden op 22 november 1918 hun blijde intrede in Brussel. Die gebeurtenis wordt dit jaar passend herdacht op de Nationale Feestdag.

Verder komt het vliegwezen aan bod, net als de Britse, Franse en Amerikaanse geallieerden die toen door onze hoofdstad defileerden. Het nieuwe tankwapen verschijnt eveneens ten tonele. Dit is een initiatief van het War Heritage Institute met medewerking van groepen gespecialiseerd in ‘levende geschiedenis’. Zij zullen in 2018 ook aanwezig zijn bij talrijke andere
herdenkingsevenementen.

Tijdens het defilé wordt ook hulde gebracht aan de eenheden die in de Groote Oorlog vochten, waaronder buitenlandse detachementen. Tot slot zal een bijzonder detachement mee marcheren met afstammelingen van militairen die tijdens WOI hebben gevochten. Zij mogen voor de gelegenheid de eervolle onderscheidingen van hun voorvaderen dragen.

 

Praktische info

Waar: Brussel

Wanneer: 21 juli 2018