Evenement

Onze Vergeten Helden

Bij benadering 41.000 Belgische militairen sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op vraag van de families werden velen onder hen herbegraven op begraafplaatsen in de thuisgemeente. Nu, 100 jaar later, blijven er nog zowat 6.000 ‘gerepatrieerde graven’ over.

Doe mee

Het War Heritage Institute (WHI) wil hen met het project ‘Onze Vergeten Helden’ identificeren, markeren en herinneren en daar kan jij aan meewerken! Samen met je gemeente, je school, je bibliotheek of cultureel centrum, je heemkring en / of erfgoedvereniging.

 

Identificeren

Met de hulp van de gemeentes kon het WHI reeds de meeste gerepatrieerde graven identificeren. Hun gegevens zijn opgenomen in het Belgian War Dead Register (www.wardeadregister.be). Daar kan je zoeken naar de gesneuvelden uit je dorp.

 

Teugels          Blanchart

 

Markeren

Met het project ‘Onze Vergeten Helden’ wil het WHI - in samenwerking met de Nationale Strijdersbond (NSB - FNC) de gerepatrieerde graven uit de vergetelheid halen. Door deze te markeren met een speciaal grafplaatje en door aan de ingang van de begraafplaats een bord met het opschrift ‘Belgische oorlogsgraven’ te plaatsen.

Hoe meer gemeentes tegen 11 november 2018 deze gerepatrieerde graven van het grafplaatje voorzien, hoe meer ‘Onze Vergeten Helden’ terug in de aandacht komen.

grafplaatje                                       muurplaketten

 

Herinneren

Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan het project ‘Onze Vergeten Helden’. In de eerste plaats door meter of peter te worden van een ‘Vergeten Held’.

 

Word meter of peter van een ‘Vergeten Held’

www.wardeadregister.beHeel eenvoudig! Surf naar www.wardeadregister.be en zoek een graf van een gerepatrieerde gesneuvelde in jouw gemeente. Als peter of meter kan je zijn graf af en toe bezoeken, een bloemetje neer te leggen, een biografisch onderzoekje te doen naar jouw soldaat of er een creatief werkje rond te maken. Bevestig dit peterschap door op www.wardeadregister.be aan de fiche van jouw soldaat een foto of filmpje toe te voegen van wat je gedaan hebt.

 

 

 

Kom naar een conferentie in het War Heritage Institute

Het War Heritage Institute organiseert in het Koninklijk Legermuseum te Brussel een reeks conferenties rond het einde van de Eerste Wereldoorlog en de periode erna. De lezingen vinden in de periode september 2018 - april 2019.telkens plaats op een zondagmorgen van 10.30 tot 12 uur.

Lees meer

 

Lessenpakket voor de lagere scholen

Het lessenpakket van het War Heritage Institute handelt onder meer over de verschillende militaire graven van de Eerste Wereldoorlog. Download hier het lessenpakket.

 

Promotiemateriaal

Wil je ‘Onze Vergeten Helden’ mee promoten? Dat kan ! Help mee flyers en affiches te verspreiden. Schakel je website, Facebook of nieuwsbrief in. Je kan ook je lokale vereniging warm maken voor het project.

Voor het gratis bestellen van de flyer en affiche. Klik hier

Voor promotiemateraal voor sociale media. Klik hier

 

Wanneer

‘Onze Vergeten Helden’ start op 2 mei 2018 met het aanbrengen van het allereerste plaatje door Z.M. Koning Filip. Op 11 november 2018 brengt hij het allerlaatste plaatje aan op het Graf van de Onbekende Soldaat, als bekendste gerepatrieerde van het land.

 

Meer wéten

Voor de gemeentebesturen. Klik hier

Voor de jeugdbewegingen. Klik hier

Voor de bibliotheken. Klik hier

Voor de heemkundige kringen. Klik hier

 

Met de steun van

logo