Evenement

US Memorial Weekend Oudenaarde-Waregem

US FlagTussen 18 augustus en 4 september 1918 werden de Amerikaanse 27ste en 30ste Divisie ingezet in de regio van Ieper en Heuvelland. Op 30 oktober namen de 91ste en 37ste Divisie deel aan het geallieerde bevrijdingsoffensief.

De 91ste Divisie werd net ten zuiden van Waregem ingezet en de 37ste Divisie langsheen de spoorweg in Olsene. De 91ste Divisie slaagde erin de vlakbij gelegen Spitaalbossen in te nemen. Beide divisies konden in de volgende dagen oprukken naar de Schelde, richting Oudenaarde.

Op 4 november werden beide divisies afgelost. Op 10 november, enkele luttele uren voor de wapenstilstand, moesten ze echter opnieuw naar het front.

Voor de doden van die vier Amerikaanse divisies werd na de oorlog een eigen begraafplaats opgericht. De familie had de keuze om het graf van hun geliefde in Europa te laten en te bezoeken op kosten van de Amerikaanse staat, of om de stoffelijke resten naar de Verenigde Staten over te brengen. Ongeveer zestig procent van de Amerikaanse doden werd na de Eerste Wereldoorlog gerepatrieerd op kosten van de Amerikaanse regering. De anderen werden herbegraven op de Amerikaanse begraafplaats van Waregem.

 

US Flag

 

Die militaire begraafplaats kreeg de naam Flanders Field, naar het gedicht van de Canadese arts John McCrae. Het is de kleinste Amerikaanse militaire begraafplaats in Europa en de enige Amerikaanse begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog in België.

De grond voor de begraafplaats werd voor ‘eeuwigdurend gebruik’ afgestaan aan de Verenigde Staten van Amerika. De begraafplaats werd aangelegd in de jaren 1921-1922 en pas officieel ingehuldigd op 8 augustus 1937. De eerste steen voor de kapel werd gelegd in 1930.

Er liggen nu 368 Amerikaanse doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven, waarvan er 21 niet meer geïdentificeerd konden worden. In de centrale kapel staan de namen van 43 militairen, van wie de stoffelijke resten niet meer teruggevonden werden of niet meer geïdentificeerd konden worden. Een bronzen rozet markeert de namen van hen die naderhand zijn teruggevonden.

Tijdens het weekend van 26 en 27 mei 2018 vindt op de begraafplaats de Memorial Day plaats: een herdenkingsdag voor de Amerikaanse oorlogsslachtoffers.

 

Praktische info

Waar: Waregem

Wanneer: 26-27 mei 2018