Evenement

Historisch Detachement War Heritage Institute paradeert op 21 juli 2018

affiche

Op 21 juli staat het nationaal défilé in het teken van 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog. Dit uniek historisch detachement van het War Heritage Institute defileert voor Z.M. de Koning. 150 figuranten en een hele reeks originele en replica voertuigen zoals een Britse Mark IV-tank en een pantserwagen Lanchester maken deel uit van dit gebeuren.

Na het défilé kan je dit detachement van nabij bekijken in het Warandepark.

 

Historisch Detachement van het War Heritage Institute op het Nationaal Defilé van 21 juli 2018.

Het War Heritage Institute (WHI) neemt nu op 21 juli 2018 met een Historisch Detachement deel aan het nationaal defilé. Dit jaar staat ‘100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog’ centraal. Deze verschrikkelijke wereldoorlog eiste de levens van miljoenen mensen en stortte België in een ongezien verschrikkelijke oorlog met het Duitse Keizerrijk. Ons land en haar leger boden moedig weerstand en na een lange en verschrikkelijke periode aan de Ijzer kwam in 1918 het eindoffensief, dat de Duitse legers terugdreef uit ons land.

Dit eindoffensief - dat het einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november 1918 inluidde - wordt dit jaar herdacht.

Met dit detachement geeft het WHI een overzicht van het Belgisch Leger, de soldaten en de uitrusting tijdens dit offensief.

Gemechaniseerd materiaal zoals een FORD T “Staff Car”, een pantserwagen “Lanchester” en een veldkanon Krupp GP III illustreren de technische evolutie die dit Belgisch leger toen heeft gekend. Een Ambulance Ford T toont de ontwikkeling van de Medische Dienst, die zoveel mensenlevens heeft gered.

Ook de geallieerden zijn van de partij met een Frans, Brits en Amerikaans detachement.

Tenslotte sluit een exemplaar van de allereerste Britse tank uit de Eerste Wereldoorlog dit detachement af. Het is de voorbode van de tankoorlog zoals die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd uitgevochten.

 

PRAKTISCHE INFO

Nationaal défilé: zaterdag 21 juli 2018 tussen 16 en 17.15 uur in Brussel

Stand Historisch Detachement : Warandepark, 1000 Brussel - vanaf 17.30 uur.

          

Kanonambulancetank