Evenement

Des livres et des rencontres (Boeken en samenkomsten)

De uitgeverij Pax nodigt u uit voor een historische - intimistische en zintuigelijke - beleving over het eerste naoorlogse decennium in België aan de hand van een werkstuk waaraan meer dan dertig historici hebben meegewerkt. Het gaat om het boek "Au delà de la Grande guerre : La Belgique 1918-1928", éditions Racine (De Groote Oorlog voorbij : België 1918 - 1928) - Pierre Lierneux & Nastaja Peeters (red.).

“In de steden en dorpen liepen mannen rond met slechts één arm of één been. ‘Les gueules cassées’ (de verminkte gezichten) verborgen zich achter een masker. Tot in de kleinste dorpen richtte men monumenten op ter herinnering aan de gesneuvelde zonen. Honderden militaire begraafplaatsen markeerden het landschap. Weduwen, moeders en vaders gingen op bedevaart naar Flanders Field, de Somme, Verdun. Verenigingen van oud-strijders zagen het licht. Sommigen probeerden hun verloren jeugd in te halen door te drinken en te dansen. Deze periode is later gekend als de roaring twentes, de dolle jaren.”

Michel Jaupart, directeur-generaal a.i. van het War Heritage Institute vertelt u hierover meer samen met Pierre Lierneux & Olivier Van der Wilt, commissarissen van de tentoonstelling en Christoph Brül, doctor in de geschiedenis en specialist in de Belgisch-Duitse relaties.

 

Praktische info

Deze bijeenkomst is in het Frans

Waar: War Heritage Institute - site Koninklijk Legermuseum

Jubelpark 3, 1000 Brussel

Wanneer: 7 november 2018 - van 18.30 tot 20 uur