Nieuws

03 september 2019

Tentoonstelling ‘De Groote Oorlog voorbij’ - nog tot 22 september 2019

finSinds de opening in september 2018 heeft de tentoonstelling reeds meer dan 60.000 bezoekers over de vloer gehad. Nu nadert de tentoonstelling het einde. Kom dus nog vlug de vele unieke collectiestukken bekijken!

 

 

 

 

 

 

Een greep !

Chien

De hond Whisky

De hond Whisky verwelkomt de jonge bezoekertjes en leidt ze door de tentoonstelling. Met zijn wonde aan het oog staat hij symbool voor het lijden tijdens de 4 oorlogsjaren en voor de geestelijke eenzaamheid van de soldaten die wat troost zoeken bij de dieren die hun dagelijkse leven delen.

Aan de hand van een boekje dat aan het onthaal te verkrijgen is, vertelt Whisky alles over de witte vlag van de wapenstilstand, de tekentafel van de architecten die het verwoeste België heropbouwen, de aandenkens die de herinnering aan het conflict levendig houden en de vele andere uitzonderlijke voorwerpen.

 

L’empereur Guillaume II

Keizer Wilhelm II

Keizer Wilhelm II verblijft reeds verschillende maanden in het Belgische kuuroord Spa wanneer hij twee dagen voor de wapenstilstand, op 9 november 1918, troonsafstand doet. Hij gaat in ballingschap en vestigt zich in het Hollandse plaatsje Doorn. Bij zijn vertrek naar Doorn draagt hij het uniform dat hier wordt tentoongesteld. Een uniek stuk!

 

traité

Het verdrag van Versailles

Nu een einde aan de oorlog is gekomen, moet de vrede worden uitgebouwd. Het lot van het overwonnen Duitsland wordt in Versailles bezegeld. De Amerikaanse president Wilson, de Britse eerste minister Lloyd George en de Franse president Clemenceau komen allen aan bod in onze tentoonstelling.

 

L’empereur Guillaume II

Tractor Hart Parr 18-36

Ontdek de krachtige Hart Parr 18-36. Deze tractor loopt tussen 1926 en 1930 van de band en wordt rechtstreeks vanuit Amerika ingevoerd. De boeren moeten de velden immers diep omploegen om de grond opnieuw vruchtbaar te maken. De Belgische landbouw wordt gemechaniseerd!

 

Honorer la mémoire

Honorer la mémoire

Eerbetoon

Na het bloedbad is nu de tijd van de rouw aangebroken. Voorlopige graven maken plaats voor definitieve begraafplaatsen. Overal worden monumenten opgetrokken: ze eren de doden en vieren de overwinning. Ontdek de prachtige kunstenaarsmaquettes die aan de basis van deze monumenten liggen.

 

Les années folles

Les années folles

De Dolle Jaren

Na vier lange oorlogsjaren is de maatschappij toe aan vrijheid en levensvreugde. Dankzij de technische vooruitgang wordt de samenleving mobieler en comfortabeler; er is ook meer vrijetijd. Het culturele leven borrelt en innoveert. Bewonder de art-decosalons, het art nouveau, de Afrikaanse maskers, de elementen van de flappermode of laat u meeslepen door de helse muziekritmes van de Dolle Jaren.